Category Archives: Livet

28. Chans för oss alla

Länge har jag ältat familjen Kardashian. Hur kan de vara så populära trots att ingen av dom egentligen inte besitter någon talang. De har en tv-serie där man får följa deras vardag. Även ifall mycket är dirigerat så får man insyn på deras privatliv. De blottar sig själva och i gengäld blir de populära. Folk tittar ju på tv-serien. Däribland jag med.

Så summan av kardeshmumman. Det är imponerande att de lyckas bli så populära trots att de inte har någon talang. Hoppet är inte ute för de som känner att de inte har någon talang och vill bli populära. Se på Kardashian och bli inspirerad.

27 Supermario

Klicka på denna länk för att få lite nostalgi och må bra: Super Mario

En klassiker!
En klassiker!

Två dimensionella Super Mario var så enkelt egentligen. Du kan bara gå rakt fram. Ljuden är valda med omtänksam eftertanke. Figuren, hantverkaren Super Mario, med sin mustasch och hängslebyxor är unik och kanske kultförklarad nu. Och så hoppar han med hammaren i högsta hugg. GENIALT!

Tomb Raider, som jag minns henne.
Tomb Raider, som jag minns henne.

Men när tredimensionella spel kom förstod jag inte. Jag gjorde några tappra försök med Tomb Raider men sen tog det stop för min spelkarriär. Jag slutade själv andas när Lara Croft skulle dyka. Det blev för verkligt. Och då var det inte en lek längre för min del. Men för andra blev det en ny värld som öppnades, en tillflyktsort kanske.

Men de välbekanta ljuden från spelet Super Mario (i videon ovan med länken) för mig tillbaka till en lekfull och bekymmerfri tid. Så jag tillåter mig vara där en stund och supa in den goda energin och jag vet att det kommer att hålla i sig i några dagar.

Att minnas tillbaka det goda och positiva blir liksom en känslomässig tidsresa men där du tar med dig det goda till nuet och framtiden.

(Googlade på Tomb Raider och fick se senaste Lara Craft från 2013 som jag la till här, och måste säga att jag blev positivt överraskad över att de minskat hennes bröst!)

26 Vanesak

Om det är nått jag är så är det långsam på att reagera och anamma mig nya saker och intryck. Jag behöver “smälta det”, “sova på saken” eller helt enkelt analysera. Det är bland annat därför jag inte kan följa mode, utan satsar på stil.

Så detta har jag processat: Conchita Wurst.

Concilia WurstJag såg Conchita sjunga på Eurovision 2014 för Österrike i semifinalen för fösta gången. Min fösta reaktion var att jag inte kunde titta på TV samtidigt som låten gick. Jag blev illa till mods på grund av Conchitas utseende. Jag upplevde skägget malplacerat och onaturligt.

Dagarna gick och jag såg samma bidrag i finalen. Den här gången ville jag titta och förstå vad det var jag såg. Jag hörde hur publiken jublade jag tänkte att de jublade för att en transvestit vågade stå där och vara annorlunda. Och det kanske var så men helt säker är jag fortfarande inte.

Efter tävlingen googlade jag: Conchita Wurst och jag tittade på bilder på Instagram (#joinus). Och då från ingenstans såg jag klart och tydligt vad Conchita betyder för mig. Jag hade vant mig vid skägget i kombination av smink och fönat hår. Det var “normalt”.

Så jag relaterade till allt som avvek från normen, alla minoriteter däri sjuka och handikappade. Vid första anblick blir man kanske rädd och illa till mods. Men det är viktigt att kämpa för att få minoriteterna att synas mera! Det normala är det vi gör det till!

Jag hoppas jag inspirerat er att tänka positivt nu!

25 Bra däck

Audi Däck ReklamAlla är igång och byter till sommardäck nu. Jag fastnade för den här reklamen som Audi skickat hem till alla stolta Audi-ägare. =) De skriver: “Rätt mönster skapar lugn och trygghet”. Jag är mycket imponerad av den person som skapat denna enkla och briljanta bild. Alla vet ju hur mönstret ser ut på en levande persons EKG-kurva. Så när jag ser bilden tänker jag direkt: “Rätt mönsterdjup på däcken räddar liv”.

Bra jobbat vem du nu är som tagit fram bilden!

22 Mini mys morgon

Bra start på dagen, 20 min komedi på Viaplay!
Bra start på dagen, 20 min komedi på Viaplay!

Så här ser det ut för mig på morgonen! En skål Kornfleks och en kopp camomill te tillsammans med en reklamfri 20 minuters komediserie. Jag har betat av alla avsnitt av Modern Family på Netflix och nu är Happy Endings aktuellt på Viaplay. Det gör mig på gott humör och jag förlorar inte så mycket tid på morgonen eftersom avsnitten är på 20 minuter. Jag hinner äta min frukost avslappnat. Jag blir glad och harmonisk.

Det är tyvärr så att jag inte gör det här varje morgon. Det blir mest de morgnar jag är ledig eller har sovmorgon. Och därför blir hela grejen som en belöning, ett mini mys som introducerar dagen.

Älska vardagen!

21 Det är bara tiden som skiljer oss åt

word mapI denna värld, i detta universum är det egentligen inte avstånden som skiljer oss åt, utan bara tiden.

Jag har rest med bil genom Europa. Det tog oss 4 dagar med 4 stopp. Jag följde på kartan de avstånden vi förflyttade oss mellan. Det var den sommaren 2012 som vi befann oss i de olika städerna och länderna i Europa. Vi befann oss där just då för vi hade planerat att åka då. Hade vi planerat att åka en månad innan hade vi varit där då i stället.

Jag har rest med flyg och det går så fort. När jag reser hem känner jag att jag kommer att sakna detta ställe men sen så påminns jag hur snabbt jag kan ta mig tillbaka till samma plats bara jag bestämmer mig för att resa igen.

Klicka på bilden för att komma till hemsidan "Walk from Hong Kong to London".
Klicka på bilden för att komma till hemsidan “Walk from Hong Kong to London”.

Igår fick jag en tankeställare. Det är en man, vid namn Hong Tsz som promenerar från Hong Kong till London. Han verkar gå ungefär 30 km per dag och har sedan september 2013 promenerat. Han befinner sig nu i Sverige (Stockholm). Jag är fascinerad av hans beslut. Och att se kartan hur han promenerat får mig att inse hur nära allt är, hur lättillgänglig världen är. Man kan faktiskt gå vart man vill. Mod och tid krävs.

Hong Tsz insats påminner mig om en film som är baserad på en sann historia. Filmen heter Tracks med Mia Wasikowska i huvudrollen.

Tracks 2013
Klicka på bilden för att komma till IMDB

20 Gör det själv metod som tar fram svaren inom dig

Här kommer en lösning som kanske inte passar alla men den fungerar för mig.

Bakgrund och Syfte: Jag har blivit väl lärd i skolan att uttrycka mig via skrift genom mängder av uppsatser, som rättas, skrivs om och analyseras. Den upplärda egenskapen är något som jag senare i livet inte nyttjar så mycket. Det tycker jag är synd! Det är bland annat därför jag har en blogg men jag skriver också dagbok, fast bara när jag har riktigt svåra dilemman som gör att jag inte kan somna på nätterna.

Metod och Resultat: Jag börjar med att skriva en mening. Jag skriver som det är. Ibland uppdagas det för mig när jag läser om meningen hur enkelt det verkligen är fast det verkade så komplicerat i mitt huvud. Eller så fortsätter jag att skriva. Och jag är helt ärlig mot mig själv hela tiden, för ingen kommer läsa min dagbok. Jag kanske bestämmer mig för att riva ut hela sidan och strimla den i små bitar för att säkerhetsställa att ingen kan läsa min djupaste oro. Så jag skriver lite till och lite till och ger inte upp förrän jag kommer till någon insikt. Jag kanske skriver två sidor på en timme ibland när det är riktigt knepiga fall. Jag kan i en kvart läsa om det senaste stycket innan jag skriver en till mening. För att detta ska fungera så måste du vara själv med papper och penna. Musik kan underlätta. Jag blir oftast poetisk i stället med musiken på, så det väller ur mig kryptiska dikter som bara jag förstår. Köp gärna ett tunt häfte med fint papper att skriva på och skriv med blyerts så du kan höra skrapet mot pappret när du skriver. För mig fungerar inte att skriva dagbok på dator. Målet i slutändan är att jag ska ha rett ut alla faktorer till mitt dilemma, tittat på dom orden, och tagit ett beslut som känns bra. Det är det sista jag skriver och somnar senare med en inre tillfredsställelse.

Jag har inte gjort mig själv besviken någonsin och det kan vara värt att testa. Testa “Gör det själv” lösningar till dina problem. Det finns säkert något klokt ordspråk som säger att det är man själv som sitter inne med alla svaren. Det här är min metod för att gräva ur mig själv svaren. Jag hoppas den inspirerar dig att i alla fall testa.

/Esmeralda

15. Frisk och sjuk

Att vara frisk är något man verkligen ska vara glad över! Hyper glad!

Det finns ett gammalt sägen i balkan:

“Den sjuke har bara en önskan och det är att bli frisk.”

Det är så sant!

Var själv sjuk nyligen och fy fan vad hemskt det var att inte kunna göra nånting. Det fanns tusen saker som jag hade velat göra men kroppen sa bara ifrån. Jag kunde inte tvinga mig göra det heller, hade ingen ork. Till slut blev jag bara irriterad över att jag inte kunde göra nått.

Man glömmer lätt hur fint det är att vara frisk. Visst kan man vara trött när man är frisk men vanlig trötthet är ingen sjukdom och den går att vila ut.

Lathet däremot… låt mig inte gå in på det, det blir inte särskilt inspirerande om jag börjar skriva om lathet, det blir snarare “aja baja” fingret. Så ska vi inte ha det.

Vi ska fira friskheten!

14. Jag är psykiskt stimulerad

Just nu har jag börjat plugga två distanskurser (utan sammankomster – föreläsningar och examination sker genom internetplattformen Ping Pong) via Högskolan i Jönköping. De är 7,5 hp var och heter Fotografi – visuell kommunikation och Digital bildbehandling.

Jag har nyligen upptäckt min hobby, och dessa två kurser passar perfekt till mina fritidsintressen. Men den stora upptäckten är dock att jag blir så enormt stimulerad – psykiskt. Allt jag lär mig kan jag använda i andra sammanhang också.

Läste t.ex. om konstruktiv kritik och hur man ska tänka och göra för att ge konstruktiv kritik vid bildanalys t.ex. Med denna kunskap kan jag nu träna på vid kritik på andra saker.

Jag vill rekommendera alla som är intresserade av media och estetiska ämnen att läsa denna kurs då den inte kommer att pågå i så många omgångar till. Sök via www.antagning.se!!!

13. Galen – stor konkurrens

Jag diskuterade med några vänner om alla kändisar som gör galna saker för att bli populära och sedda. Och sen dessa desperata “wannabees kändisar” som skämmer ut sig i TV. (skakar på huvudet)

Esme (Jag): Att vara normal är nog svårare än att vara galen i dagens samhälle.Och det som är inne just nu är just att vara normal.
Klok vän: Ja, för att vara galen har du stor konkurrens.

Stor respekt för Lady Gaga som får galenhet att fungera! Om hon skulle göra en “normal” video till en låt så skulle det vara konstigt!

Så om du är “normal”. Grattis, du är unik och tyvärr utrotningshotad!