Category Archives: Utbildning

20 Gör det själv metod som tar fram svaren inom dig

Här kommer en lösning som kanske inte passar alla men den fungerar för mig.

Bakgrund och Syfte: Jag har blivit väl lärd i skolan att uttrycka mig via skrift genom mängder av uppsatser, som rättas, skrivs om och analyseras. Den upplärda egenskapen är något som jag senare i livet inte nyttjar så mycket. Det tycker jag är synd! Det är bland annat därför jag har en blogg men jag skriver också dagbok, fast bara när jag har riktigt svåra dilemman som gör att jag inte kan somna på nätterna.

Metod och Resultat: Jag börjar med att skriva en mening. Jag skriver som det är. Ibland uppdagas det för mig när jag läser om meningen hur enkelt det verkligen är fast det verkade så komplicerat i mitt huvud. Eller så fortsätter jag att skriva. Och jag är helt ärlig mot mig själv hela tiden, för ingen kommer läsa min dagbok. Jag kanske bestämmer mig för att riva ut hela sidan och strimla den i små bitar för att säkerhetsställa att ingen kan läsa min djupaste oro. Så jag skriver lite till och lite till och ger inte upp förrän jag kommer till någon insikt. Jag kanske skriver två sidor på en timme ibland när det är riktigt knepiga fall. Jag kan i en kvart läsa om det senaste stycket innan jag skriver en till mening. För att detta ska fungera så måste du vara själv med papper och penna. Musik kan underlätta. Jag blir oftast poetisk i stället med musiken på, så det väller ur mig kryptiska dikter som bara jag förstår. Köp gärna ett tunt häfte med fint papper att skriva på och skriv med blyerts så du kan höra skrapet mot pappret när du skriver. För mig fungerar inte att skriva dagbok på dator. Målet i slutändan är att jag ska ha rett ut alla faktorer till mitt dilemma, tittat på dom orden, och tagit ett beslut som känns bra. Det är det sista jag skriver och somnar senare med en inre tillfredsställelse.

Jag har inte gjort mig själv besviken någonsin och det kan vara värt att testa. Testa “Gör det själv” lösningar till dina problem. Det finns säkert något klokt ordspråk som säger att det är man själv som sitter inne med alla svaren. Det här är min metod för att gräva ur mig själv svaren. Jag hoppas den inspirerar dig att i alla fall testa.

/Esmeralda

14. Jag är psykiskt stimulerad

Just nu har jag börjat plugga två distanskurser (utan sammankomster – föreläsningar och examination sker genom internetplattformen Ping Pong) via Högskolan i Jönköping. De är 7,5 hp var och heter Fotografi – visuell kommunikation och Digital bildbehandling.

Jag har nyligen upptäckt min hobby, och dessa två kurser passar perfekt till mina fritidsintressen. Men den stora upptäckten är dock att jag blir så enormt stimulerad – psykiskt. Allt jag lär mig kan jag använda i andra sammanhang också.

Läste t.ex. om konstruktiv kritik och hur man ska tänka och göra för att ge konstruktiv kritik vid bildanalys t.ex. Med denna kunskap kan jag nu träna på vid kritik på andra saker.

Jag vill rekommendera alla som är intresserade av media och estetiska ämnen att läsa denna kurs då den inte kommer att pågå i så många omgångar till. Sök via www.antagning.se!!!